Sweet Deed #19

Sweet Deed #19 - Med Abdullah over grænsen

I Hamborg mødte jeg Abdullah. Han skulle vise sig at være min nye rejsemakker. Vi ventede begge på samme tog til Danmark. Han skulle til Odense. Jeg skulle videre til København.

Kommunikation var dårlig til at starte med. Jeg forstod ikke så meget arabisk, og han forstod ikke så meget engelsk. Men så gik det op for mig, at han var kurder. Også blev kommunikationen bedre. Det er en fantastisk fordel at have en tosproget hjerne.

Han var 16 år gammel. På egen hånd var han taget fra byen Afrin i Syrien op i gennem Europa til Hamborg. Det var tydeligt, at han var på flugt og ikke kommet til Hamborg på ferie.

Mens vi ventede på toget viste han mig billeder af hans familie, hans to hunde og landsbyens andre dyr. Jeg kunne mærke hans savn, hans fortvivlelse og hans angst. Han var meget nervøs for, at der skulle opstå problemer. Og at han ikke ville nå til Odense, hvor hans onkel ventede på ham. Jeg beroligede ham og sagde, at han nok skulle nå frem.

Jeg tænkte, at han skulle se lidt fin ud, når han ankom til Danmark. Jeg åbnede derfor min baggage og spurgte, hvilken skjorte han bedste kunne lide.

Han pegede på en blå. Jeg gav ham den og sagde, at det var min gave til ham.

Det var flere år siden, jeg havde rejst i lang-distance tog. Det var behageligt og hyggeligt at køre gennem landskabet. Men vi var begge meget trætte, så togrejsen blev ikke nydt fuldt ud.

I toget spurgte han, om jeg havde nogle høretelefoner han måtte låne. Jeg gav ham mine og sagde, at han skulle beholde dem. Kort efter faldt han i søvn med kurdisk halay musik i ørerne.

Da vi skulle skifte tog i Flensborg, prøvede jeg at vække ham. Han sov meget tungt. Flugten havde gjort ham udmattet. Efter at have rusket lidt i ham, stod han endelig op med et sjovt hvad-sker-der-morgenfjæs.

”Kom nu, vi skal stå af”, sagde jeg og lagde mærke til, at en medpassager kiggede smilende på os. Jeg smilte tilbage.

Da vi på et senere tidspunkt krydsede den danske grænse, fortalte jeg ham at vi nu befandt os i Danmark. Det var han rigtig glad, lykkelig og lettet over.

Jeg aktiverede internetdelingen på min telefon, så han kunne ringe og dele nyheden med sin familie i Syrien.

 

 

 

Like Kandymans Facebook-side her

Comments are disabled