Sweet Deed #102

I Istanbul ser du dem overalt. De tigger, de sælger lommetørklæder, de slås på gaden. Du ser mødre med deres babyer og babyer uden deres mødre. Du ser dem i kørestol, siddende på jorden og liggende på bænke. De tigger og beder dig om at hjælpe dem, for Guds skyld. De er overalt, hele dagen, hele natten. Vi kalder dem gadebørn, og de fleste af os har aldrig udvekslet et eneste ord med dem.

I stedet for at bruge gaden som et middel til at komme fra A til B, bruger Istanbuls gadebørn det som en arbejdsplads eller som et hjem. De bruger deres fritid og deres arbejdstid på gaden. De får nye venner på gaden. De elsker, de hader og de slås på gaden. Men den eneste forskel mellem gadebørn og de andre børn er, at de førstnævnte er på gaden, mens de sidstnævnte ikke er.

For nylig sad jeg på en McDonald’s restuarant i Sultanahmet distriktet. Det var en fredag aften, da tre små gadebørn på skift gik op til mig, og spurgte om jeg kunne undvære et par håndører. Jeg gav dem hver især nogle mønter. Idet de gik ud af restauranten, tog en McDonalds medarbejder fat i dem. Gennem vinduet kunne jeg se ham skælde ud, kommandere og dirigere de stakkels børn væk. Den ældste af de tre svarede dog modigt medarbejderen tilbage. Dette fik McD medarbejderen til at tordne imod ham, puffe ham og hælde sodavand ud over ham.

Dette gjorde mig rasende og jeg kunne ikke være i mig selv. Men i stedet for at konfrontere medarbejderen, gik jeg ud og snakkede med drengene. Kerem, Juma og Ramazan hed de. Da jeg spurgte om de havde lyst til en is, lyste deres øjne op.

Jeg tog dem over til den nærmeste isbutik. Og hvor var det fantastisk at se glæden i deres ansigter – en ægte glæde over at få en vaffelis med fem forskellige iskugler!

 

Følg med på Kandymans Facebook-side her

Comments are disabled